top of page
  • Yazarın fotoğrafıUlaş Yeğiner

Sulu boya malzemeleri #1: Boyalar

Sulu boyaya başlamak istiyorsanız veya yeni başladıysan, hangi boyaları ve ne tür fırçaları almam gerek diye düşünmüş olabilirsiniz. Sulu boya tekniğinde kullanabileceğiniz birçok farklı marka boya, çok çeşitli fırça ve kağıt çeşidi/markası bulunduğu için kafanız da karışmış olabilir. Bu durumu ben de birçok kişi gibi sulu boyaya ilk başladığımda yaşamıştım. İnternette yaptığım araştırmalar ve farklı ressamların kullandıkları malzemeleri karşılaştırarak sulu boyaya yeni başladığım dönemde kendime göre bir boya-fırça-kağıt üçlüsü oluşturup, daha sonra da bu seti ihtiyacıma, fiyatına ve malzeme kalitesine göre değiştirip geliştirdim. Bu yazıda ve sonraki iki yazıda da şu ana kadar en sık kullandığım, kullanmaktan memnun olduğum ve pek de memnun olmadığım malzemeleri listeleyeceğim.


Sulu boya tekniği için belki de en önemli malzeme, tabi ki sulu boyalardır. Sanat malzemeleri satan yerlerde ve kırtasiyelerde çeşitli sulu boyalara rastlanmaktadır. Sulu boyaları pigment kalitesine göre temel olarak iki kategoriye ayırabiliriz: Student grade sulu boyalar (studio sulu boya olarak da bilinirler) ve artist grade sulu boyalar. Her ikisine de kısaca bir göz atalım.

  • Student (Studio) Grade Sulu boyalar

Student grade sulu boyalar, artist grade sulu boyalara kıyasla çoğunlukla daha az pigment oranına sahip olup, buna bağlı olarak da ekonomik olarak daha uygundur. Buna ek olarak, artist grade sulu boyalarla karşılaştırıldığında bu sulu boyalar çoğunlukla daha az karışma ve akışkanlığa sahiptir. Student grade sulu boyalarla ayrıca "muddy" karışımların ve "cauliflower" efektinin ortaya çıkma olasılığı da daha fazladır. Yine de bu sulu boyalar, sulu boyaya yeni başlayacaklar veya başlangıç düzeyindekiler için oldukça uygun bir seçim olacaktır. Winsor & Newton Cotman, Royal Talens van Gogh, Maimeri Venezia, St. Petersburg Sonnet, Daler Rowney Aquafine vb. sulu boyalar studio grade sulu boyalara örnek olarak gösterilebilir. Bu sulu boyaları tercihinize göre tekli tablet, tüp veya set şeklinde alabilirsiniz.


Ben sulu boyaya ilk başladığım dönemlerde van Gogh 15'li setini ve St. Petersburg Sonnet 24'li setini almıştım ve ikisinden de gayet memnun kalmıştım (Her ikisini de güncel olarak kullandığım oluyor). van Gogh setindeki boyalar yarım tablet olup, ışığa dayanaklıkları gayet iyi denilebilir. St. Petersburg Sonnet setindeki boyalar ise tam tablet olup, özellikle bu setteki boyaların canlılığını daha çok sevdim diyebilirim. Her iki sulu boyayı da yeni başlayana tavsiye edebilirim. Yeni başlayanlar için sulu boyaları set halinde almak hem ekonomik olarak hem de bu setlerin kapakları palet olarak kullanılabildiğinden mantıklı olabilir. Sette biten renklerinizi de tek tek satılan tablet boyaları alarak kolayca tamamlayabilirsiniz.


Sulu boya, Royal Talens van Gogh, sulu boya malzemesi, tablet sulu boya, tüp sulu boya, watercolor, watercolor pans, tube watercolors
Royal Talens van Gogh 15'li seti ve tüp sulu boyalar.

Bu iki set hariç yukarıda daha önceden saydığım sulu boyaları şahsen denemediğim için pek bir yorumda bulunamam ancak hepsi de kaliteli markalar olduğundan büyük ihtimalle yeni başlayanlar için bu sulu boyaların da yeterli olacağını söyleyebilirim. Zaman geçtikçe ve sulu boya tekniğine daha çok hakim oldukça paletinizi kişisel zevk ve ihtiyaçlarınıza göre de tablet ve/veya tüp sulu boyalarla genişletip özelleştirebilirsiniz.

  • Artist Grade Sulu boyalar

Artist grade sulu boyalarla daha yumuşak geçişler, daha parlak renkler elde edebilirsiniz. Bu sulu boyaların ışığa dayanıklılıkları da çoğu zaman daha fazladır. Artist grade sulu boyalar, studio grade sulu boyalara kıyasla daha pahalı olduklarından çoğunlukla sulu boya tekniğinde belli bir seviyeye geldikten sonra kullanılmaları tavsiye edilmektedir. Royal Talens Rembrandt, St. Petersburg White Nights, Schminke Horadam, Maimeri Blu vb. sulu boyaları artist grade sulu boyalara örnek olarak verebiliriz.


sulu boya, resim malzemesi, sulu boya malzemesi, St. Petersburg White Nights, watercolor, watercolor supplies, watercolor pans
St. Petersburg White Nights 24'lü Set (Aralarda Sonnet sulu boyalar da bulunmakta).

Yukarıda saydığım artist grade sulu boyalardan ben sadece St. Petersburg White Nights sulu boyalarını denedim ve oldukça memnun kaldım diyebilirim. Şu anda da birçok sulu boya resmimi temel olarak White Nights boyalarla yapmakta olup size de tavsiye edebilirim. Daha önce saydığım diğer artist grade sulu boyaları şu ana kadar denemediğim için bunlar için çok fazla yorum yapamam ancak, YouTube veya Google'da yapacağınız kısa bir araştırmayla sizin de görebileceğiniz gibi bu sulu boyaların hepsi de oldukça kalitelidirler ve sulu boya çalışmalarınız için tatmin edici sonuçlar verecektir.


sulu boya, renk kartelası, watercolor, watercolor swatch
St. Petersburg White Nights 24'lü setin renk kartelası.
  • Tablet vs Tüp Sulu boya

Her iki tip sulu boyayı da daha önceden de belirttiğim gibi tablet veya tüp formunda bulabilirsiniz. Benim görebildiğim kadarıyla parlaklık, ışığa dayanıklılık, karışma ve pigment yoğunluğu bakımından ikisinin arasında açıkçası çok fazla bir fark bulunmamaktadır. Gözlemlediğim kadarıyla, bazı tüp sulu boyalar tablet boyalara göre biraz daha geç kuruyabilmektedirler. Buna ek olarak, tablet boyalar uzun süre kullanılmadığında kuruyabilmekte ve üzerine su damlatarak tekrar aktifleşmesini beklemek gerekebilmektedir. Tablet sulu boyalar ayrıca yarım (1/2) ve tam (1/1) tablet olarak iki farklı şekilde satılabilmektedirler; tablet sulu boya satın alırken tabletlerin tam mı yoksa yarım mı olduğuna dikkat etmenizi de öneririm. Bununla birlikte, tüp sulu boyaları almak ekonomik olarak çoğu zaman daha mantıklı bir seçim olabilmektedir. Tüp sulu boyalar ayrıca kağıt tarafından daha kolay bir şekilde emilebilmektedirler.


Sonuç olarak, beğendiğiniz sulu boyayı bulmak ve resimlerinizde sıklıkla kullanacağınız bir renk paleti oluşturmak biraz deneme yanılmaya, biraz resim tarzınıza, biraz da ekonomik duruma bağlıdır. Ancak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, ucuz ve kalitesiz çok fazla renk barındıran bir sulu boya setiniz olacağına, kaliteli ve az renk barındıran bir sulu boya setinizin olması her zaman daha iyidir.


Umarım bu yazı, yeni başlayanlar için sulu boyalar hakkında biraz da olsa faydalı olmuştur. Zaman ayırdığınız için teşekkürler!

125 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page