top of page
  • Yazarın fotoğrafıUlaş Yeğiner

Resim yapmaya nasıl başladım ve resme devam etmeye neden karar verdim?

Güncelleme tarihi: 17 Haz 2021

Herkese merhaba. Bu benim sitemdeki ilk blog yazım. Aslında bu benim şu ana kadar online olarak yazdığım ilk blog yazısı, bu yüzden hatalar için şimdiden affola. Resim ve sanatla olan kişisel geçmişimi ve neden resim yapmaya devam ettiğimi ilk postta açıklamanın doğru olacağını düşündüm. Öyleyse başlayalım.


İlkokuldayken resim derslerini hiç sevmezdim ve neredeyse her zaman resim ödevimi kendim yapmazdım (teşekkürler anne!). Ergenlik döneminde, haftalık bir sanat dergisi sayesinde sanata ve resme ilgi duymaya başladım. Karakalemle bir şeyler çizmeye başladım ve ardından van Gogh'un bazı ünlü tablolarının reprodüksiyonlarını üretmeye çalıştım. Ancak bu çizim ve resim yapma dönemi sürekli değildi ve de kısa sürdü. Daha sonraki dönemde lise ve üniversitedeki derslerim ve bitmeyen sınavlarım nedeniyle nadiren resim yapabildim. 2017 yılına kadar durum böyleydi. 2017 yılında tekrar çizmeye başladım. Bu sefer mürekkepli ve sulu boya kalemler ile resim yapmayı denedim. Yine bu süreç, lisans tezim nedeniyle kısa sürdü (yaklaşık 4-5 ay kadar).


Gördüğünüz gibi, her ne kadar resim yapmayı sevsem de resimle olan ilişkim pek de düzenli olmadı. 2020'nin başına kadar bu durum böyle devam etti. 2020 başındaki COVID-19 salgını nedeniyle dersler ve çalışma dahil neredeyse her şey online duruma geldi ve bu süreçte düzenli olarak resim yapmak için yeterli zamanım oldu. Bu yüzden birkaç fırça, student grade sulu boya ve ucuz sulu boya kâğıdı satın aldım ve resme başladım. İlk başlarda sulu boya ile çalışmak benim için zor oldu çünkü boyanın akışını kontrol etmek ve su miktarını ayarlamak o kadar kolay değildi. YouTube ve Instagram'da yetenekli sulu boya sanatçılarının birçok videolarını izleyerek suluboya becerilerimi geliştirmeye çalıştım (ve hala da izliyorum). Sulu boya denemelerimde bu videolardaki resimlerin tekrarlarını yapmaya çalıştım; bu da suluboya tekniğinin bazı temel özelliklerini anlamama yardımcı oldu.

sulu boya, yıldız, galaksi, nebula, watercolor, stars, galaxy
İlk sulu boya resimlerimden biri. Gördüğünüz gibi biraz basit bir resim ve bazı hatalar var.

Zamanla, hayal gücümle ya da referans fotoğraflara bakarak kendi resimlerimi yapmaya başladım. Böylece (hala öğrenecek çok şeyim olmasına rağmen) sulu boya tekniğimi geçtiğimiz bir buçuk yılda belli bir ölçüde geliştirdiğime inanıyorum. Şu sıralar akrilik boya üzerine yoğunlaşmış bulunmaktayım, ancak zaman zaman sulu boya ile de resim yapıyorum (sulu boya çok eğlenceli ve rahatlatıcı bir teknik; herkese sulu boya ile resim yapmasını şiddetle tavsiye ederim).

sulu boya, resim, gezegenler, galaksi, nebula, watercolor, galaxy, planets
Sulu boya ile gezegenler. Sanırım ilk denemelerimden çok daha iyi olduğunu söylebiliriz.

2020 yılının sonlarında bir sergide gördüğüm bazı çalışmalardan aldığım ilhamla akrilik pouring tekniğini denemeye karar verdim. Gerekli malzemeleri almaya ve tekrar online olarak videoları izlemeye başladım. İlk bakışta, bu teknik gözüme nispeten kolay göründü. Bir resim tekniği konusunda daha önce hiç bu kadar yanılmamıştım. Kısa sürede dikkat etmem gereken pek çok detayın (kıvam, boya miktarı, hücre oluşumu vb.) olduğunu fark ettim.

akrilik, akrilik resim, acrylic, acrylic pouring, acrylic art, acrylic painting, akrilik sanatı
İlk akrilik pouring denemem. Çok karışık ve hatalar bulunan bir resimdi.

İlk denemelerimde, sonuçlar beklediğim gibi pek de iyi değildi. Zamanla pouring tekniğini yavaş yavaş kavramaya başladım ve pouring resimlerim daha iyi olmaya başladı. Hem tuval hem de MDF üzerine pek çok farklı pouring tekniğini (ring pouring, Dutch pouring, flip cup pouring vb.) denedim ve pouring tekniğiyle çalışmayı çok sevdim. Sulu boya gibi bu tekniği de denemenizi tavsiye ederim.

akrilik, akrilik resim, akrilik sanatı, akrilik pouring, acrylic, acrylic painting, acrylic arti acrylic pouring
Daha sonraki pouring denemelerimden biri. İlkine göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

2020 yılının başlarında hem kâğıt hem de tuval üzerine normal akrilik tekniğiyle, çoğunlukla soyut tarzda resim yapmaya başladım. Bu resim tarzının benim için en uygun olanı olduğunu çok geçmeden anladım. Son zamanlarda kâğıt ve tuvale ek olarak, MDF paneller üzerine de akrilik resim yapmaya başladım. Şu sıralar çoğunlukla (sulu boya veya akrilik pouring yerine) soyut tarzda akrilik resimler yapmaktayım.


2020'nin başlarında resme ilk başladığımda neden resme devam etmeye karar verdiğimi açıklayarak bu uzun yazıyı bitireyim. İlk başta bunun da öncekiler gibi kısa süreli bir resim denemesi olduğunu düşünmüştüm. Resim yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra resim yapmayı gerçekten çok sevdiğimi fark ettim; ayrıca günlük ruh halime ve ruh sağlığıma da olumlu etkisi oldu (ki bu da benim için yıllardır süren başka bir konu ama bunu da başka bir yazıya bırakayım). O zamandan beri düzenli olarak resim yapmaya çalıştım ve şimdiye kadar bunu başardığımı da söyleyebilirim. Umuyorum ki gelecekte de resim yapmaya ve üretmeye devam edeceğim.


Zaman ayırdığınız için teşekkürler! Umarım bu yazıyı sevmişsinizdir.

163 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page